Zondag wedstrijd bij AAC – bij Nick Gale

Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken Leidsch Dagblad | 1992 | 6 mei 1992 | pagina 23
Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken Leidsch Dagblad | 1992 | 6 mei 1992 | pagina 23

Kom met mij mee, terug in de tijd, 31 jaar geleden. De derde plaats in de eredivisie hadden we net veroverd. Dit mede door drie duels in seizoen 1991-1992 tegen aartsrivaal AAC, wedstrijden die alledrie onbeslist eindigden; 10-10, weer 10-10 en dan 9-9). Next step; op naar de Nationale Bekerfinale, tegen ... AAC.

Weet je 't nog, Bevrijdingsdag. Een droge zomerse avond, 5 mei 1992. Spanning alom. Met als hogeschool coaching een geniale zet van Colin Jackson - een 5-mans ARC-scrum juist tegen de vooraf gevreesde pack van AAC. Deze tactiek was gericht op snelle balwinst voor onze behendige backs, van waaruit Murray Erikson en Gert Jan Combee beiden scoorden. En dan ... de dropgoal van Cris Gale, in mijn beleving een grote gok, best ver, maar gezien wedstrijdverloop en klok een berekende optie. De verdediging was zo scherp aan beide kanten dat het wel zoiets moest gaan worden, omdat AAC als de dood was om in die laatste fase, met een voorsprong van twee punten, een penalty weg te geven. Met een dropkick kun je de held worden, maar ook de schlemiel ... en dit pakte gelukkig goed uit.

Met één puntje dus de Bekerfinale-1992 gewonnen (12-13) uit en tegen AAC op hun 2e (toen Ascrum) veld. In ons in 2013 verschenen 50-jaar Jubileumboek (pag. 66) vertelt mijn broer met veel enthousiasme over die gewonnen bekerfinale: "Het was de climax van de vele ontmoetingen tussen de twee grote rivalen, en mogelijk de meest druk bezochte wedstrijd op Ereklasse niveau ever, ik schat zo'n ruim duizend toeschouwers op die avond. Ik herinner me vooral de zeer riskant gekozen 5-mans scrum tegen het oppermachtige pack van AAC, resulterend in de try van Gert Jan. En natuurlijk mijn eigen dropgoal in de dying moments. De enorme teaminspanning van David tegen Goliath werd gelukkig toch nog verzilverd!".
Aanstaande zondag - 1 oktober 2023 - binden we om 15:00 uur opnieuw de strijd aan. Kunnen we de uitslag van afgelopen seizoen (13-5) dan in winst omzetten? Dit hoofdstedelijke duel, AAC-ARC, wil je aanstaande zondag niet missen. Hup je clubdas/sjaal om, de fiets op en met z'n allen naar Amsterdam!
Met ovale groet,
Nick Gale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *